Over de auteur

Martha Hofman Ik heb ruim zeven jaar in Tsjechië gewoond en gewerkt en veel geschreven over Tsjechië. Ik ben getrouwd geweest met een Tsjech en ik kom er nog veel. Het begon met mijn doctoraalscriptie Algemene Taalwetenchap. Die heb ik in 1985-1986, dus tijdens het communisme, geschreven in Praag. Daarna ben ik nog twee jaar in Praag gebleven om verder onderzoek te doen. Het laatste jaar werkte ik er ook als vertaler voor de Internationale Studentenunie, wat een goed inkijkje gaf in de gang van zaken binnen een communistische organisatie. Tijdens mijn verblijf heb ik mijn Tsjechische ex-man ontmoet.

Terug in Nederland heb ik onder andere gewerkt als freelance journaliste en heb ik veel geschreven over Tsjechië, vooral over de Tsjechische landbouw en binnenvaart, maar ook over bijvoorbeeld de Klub českých turistů (Club van Tsjechische toeristen), die door het hele land wandelroutes heeft gemarkeerd en wandelkaarten verkoopt. Dat bracht mij onlangs op het idee om deze routes zelf te gaan lopen en te beschrijven en aan te vullen met informatie over bezienswaardigheden en praktische informatie.

Omwenteling

Van 1997 tot 2001, na de politieke omwenteling dus, hebben mijn ex-man en ik weer in Tsjechië gewoond. We zijn ernaartoe gevaren met onze woonboot. Dat gaf in Tsjechië nogal wat bekijks. Ik heb in deze periode onder andere gewerkt als redacteur bij een taalkundige uitgeverij, waar de naweeën van het communisme nog voelbaar waren.

Mijn ervaringen heb ik verwerkt in de verhalenbundel En toen kwam de vrijheid toch nog, die u op deze site vindt als e-boek, over de levens van een aantal mensen in Tsjechië tijdens en na het communisme.

Wandelgids

U vindt op deze site ook mijn eerste wandelgids Tsjechië als e-boek, met een wandeltrektocht door de natuur van Šumava, het Bohemer Woud, in combinatie met bezoeken aan kastelen, een slot, het historische stadje Klatovy en een archeologisch Keltisch dorpje.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.