Kruisweg Svaty Hostyn

January 6th, 2015 | Posted by Martha Hofman in Uncategorized

Vanuit Bystrice pod Hostynem (Bystrice onder de Hostyn), in het oosten van Tsjechië, de heuvel Svaty Hostyn (heilige Hostyn, 734,6 meter) op. Lopend, want auto’s mogen er niet op. Je kunt er wel met de bus naartoe, maar dat vond ik een te groot avontuur voor Sammy, mijn hond, voor wie al het nieuwe toch al erg spannend was. Eerst een stuk over de weg, met al snel geen verkeer meer omdat alleen mensen met vergunning er nog met hun auto mogen komen. Daarna het bos in, de heuvel op, het laatste stuk behoorlijk steil. En dan kom je uit op de top van de heuvel met de basiliek Maria-Tenhemelopneming (Nanebevzetí Panny Marie) en drie kruiswegen: de oude, een nieuwe van begin 20ste eeuw, waar veel kritiek op kwam, en de nieuwe die er daarom daarna kwam, ontworpen door architect Dusan Jurkovic.
Hieronder eerst de basiliek, de oude kruisweg en de oorspronkelijke, versmade, nieuwe, kruisweg.

DSC03761

DSC03850

DSC03803

En nu de kruisweg op de Svaty Hostyn van architect Dusan Jurkovic, van begin 20ste eeuw. Het was trouwens de eerste kruisweg die zo duidelijk een toeristische attractie was. Bij Adrspach was dat ook een beetje zo. Die van Rimov betekende voor een aantal Tsjechen duidelijk een mooie zondagmiddagwandeling, maar de andere kruiswegen leken er een beetje achteloos bij te liggen of te staan. Ik kwam er over het algemeen niemand of bijna niemand tegen.
Ook wel een drukke bedevaartsbusiness, op de Svaty Hostyn, weer met een speciaal bedevaarthotel. Ik heb de indruk dat er best veel bedevaartgangers zijn.
De kruisweg van Jurkovic op de Svaty Hostyn is wel bijzonder, zeer de moeite waard.
DSC03904
DSC03919
DSC03925
DSC03947
DSC03974

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.